Arto Mäenpää/mediaosaajat

Kuva: Teemu Siikarla.

Kuka: Arto Mäenpää, Kaaoszine-verkkomedian perustaja ja päätoimittaja

“Suomen suurimmaksi nouseva vaihtoehtoisen musiikin portaali. Haastatteluita, uutisia, artikkeleita, videoita, livekuvia ja paljon muuta! Kaikkea indiestä black metaliin!”

– Kaaoszine.fi

Heavy Profile päätti jututtaa Kaaoszinen perustajaa, innovaattoria ja puuhamiestä, vaasalaista Arto Mäenpäätä.

Tämän haastattelun tarkoitus on avata Kaaoszinen historiaa ja samalla myös hieman kysellä kuinka vuodet ovat Artoa kohdelleet aiheen tiimoilta.

Pidemmittä puheitta – aloitetaan!

1. Moikka Arto! Kerroit että Kaaoszinen ensimmäiset jutut tulivat ulos vuonna 2009. Perustettiinko Kaaoszinen nettisivut myös samana vuonna? Minkälaisia muistikuvia sinulla on tämän sivuston alkuajoista? Tuohon aikaan kun älypuhelimet vasta tekivät suurta tuloaan, eikä täten musiikkijournalismi ollut puoliksikaan sillä samalla teknisellä tasolla kuin minkälaisena se ilmentyy internetissä nykypäivänä mobiililaitteiden ansiosta.

Morjensta. Kaaoszinen sivut aukesivat vuonna 2009 nimen muuttuessa Hcsanomista hieman helpommin lontoolaisille lausuttavaksi. 🙂 Siinä samassa yhteydessä tuli myös Käöstv kuten mun kerrotaan sen lausuvan eli KaaosTV. Tavallaan omat muistot alkuajoista ulottuvat Kaaoszinen taakse HardcoreSoundsiin eli sivuston kaikista ensimmäiseen esi-isään, jonka perustimme Teemu Hakalan kanssa yhdessä ollessamme viimeistä vuotta lukiossa. Siihen tuli sitten rinnalle Hcsanomat suomeksi ja sitten kolmantena “versiona” vasta Kaaoszine.

Tuohon aikaan kun ensimmäistä lehteä aloittelimme oli musiikin lataaminenkin WinMX:n ja rätisevien modeemien satunnaisen yhteistyön tulosta eli kärsivällisyyttä sai olla aika paljon enemmän kuin nykyään laitteiden toimivuuden takia. Kännyköillä ei tuohon aikanaan nettiä selattu kauheasti, joten kyllähän tuo maailma on muuttunut melkoisen paljon. Sivun kävijöistä varmaan 99% luki lehteä normaalin nettiselaimen läpi niin ei tarvinut olla mitään mobiilitukia lehdille niinkuin nykyään.

Ovatko musiikkijournalistin hommat helpottuneet internetin käytön yleistymisen myötä? Kuinka koet, että ihmisten lukutottumukset ovat muuttuneet juurikin internettiin painottuvien musiikkisivustojen kohdalla eri vuosien saatossa?

Tavallaan on ja ei. Työs ovat helpottuneet siinä mielessä, että asioiden sopiminen on helpompaa sähköpostien kautta ja haastatteluita voi tehdä esimerkiksi Skypellä minnepäin maailmaa tahansa. Miinuksena on se, että sivustojen täytyy tukea miljoonaa eri selainta ja olla luettavissa kaikessa muodossa. Se asettaa toki haasteita tekniselle puolelle, mutta se on oma tarinansa.

Mobiililaitteilla selataan nettiä nykyään enemmän kuin pöytäkoneilla, joten lukutottumukset ovat täysin erilaisia kuin ennen. Ennen luettiin pitkiä juttuja sanomalehdistä ja painolehdistä, mutta nykyään tuntuu että ne lyhyemmät jutut ovat ne kaikista suosituimmat ihmisten lyhyen kärsivällisyyden takia (anteeksi jos vastaukset on pitkiä :))

Arto Mäenpää/mediaosaajat

2. Kaaoszine toimii pääsääntöisesti talkoovoimin; onko osaavaa henkilökuntaa vaikea tavoittaa ja löytää Kaaoszinen palveluksiin?

Kyllähän se talkoovoimin tekeminen tavallaan luo omat haasteensa, mutta toistaiseksi olemme olleet mielestäni suhteellisen onnekkaita. Olemme löytäneet aktiivisia tekijöitä, joilla on se sama intohimo musiikkilehden tekemiseen, mitä itsellä oli aikoinaan kun aloitin ensimmäisten lehtien parissa.

3. Törkyjournalismi on yleistynyt myös musiikkisivustojen keskuudessa. Toisten muusikoiden vastoinkäymisistä ja surusta saadaan alan sivustoilla usein mehukkaimmat jutut kasaan.

MetalSucks-sivusto esimerkiksi ei sanojaan liiemmin säästele, kun kyseessä on musiikkiala sekä siellä toimivat eri henkilöt. Mikä on oma kantasi tähän asiaan? Onko menty jo liian pitkälle?

Kyllähän noita ylilyöntejä valitettavasti tapahtuu tälläkin alalla, mutta mielestäni suhteellisen vähällä kuitenkin on keskimääräisesti päästy muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Valitettavasti usein lukijat itse määrittävät sen mitä juttuja lehti julkaisee ja jos ne kaikista luetuimmat jutut ovat niitä negatiivisia niin helposti se muuttuu lehden linjaksi, kuten tuossa Metal Sucksin tapauksessa on varmaan käynyt.

4. Montako kriitikkoa/journalistia Kaaoszinelle mahtuu tähän päivään mennessä? Osaatko heittää karkeaa arvioita? Onko vaihtuvuus suurta?

Tällä hetkellä aktiviisia kirjoittajia on varmaan 50 ja sitten niitä vähemmän aktiivisia varmaan puolet lisää. Osa porukasta on ollut alusta asti mukana ja osa taas on uusia. Kyllä tuota vaihtelevuutta on kun tätä rakkaudesta lajiin tehdään ja elämäntilanteet muuttuvat, mutta aika hyvin on nyt viimeisen muutaman vuoden aikana pysynyt ydinporukka samana (koputtaa puuta). Ehkä kaiken kaikkiaan jos laskisi ihan kaikki, jotka ovat joskus tehneet edes jotain sivulle, niin 200 ihmistä varmaan olisi aika lähellä.

5. Musiikkiala on kokenut viimeisen 10 vuoden aikana suuria muutoksia. Mikä on oma kantasi asiaan; mikä on huonommin kuin ennen ja mikä taas on paremmin?

No varmaan tuota rahaa on ainakin vähemmän yleisesti käytettävissä kun albumit myyvät vähemmän fyysisesti, eikä striimeistä tule samanlaista tuloa. Koen kuitenkin kaiken kaikkiaan, että asiat ovat paremmin kuin koskaan sillä levyjä julkaistaan paljon ja kun katsoo esimerkiksi jo tässä vaiheessa ensi kesän tarjontaa festareissa niin tuntuu että entistä enemmän on kansainvälisiä supertähtiä täällä käymässä kesäisin. Alkaa olla jo valinnan vaikeus keikoissa kun ei rahat riitä kaikkeen mitenkään.

6. Mitä vaihtoehtoisen musiikin genreä suosit itse eniten?

Omalla kohdalla raskaamman musiikin diggailu alkoi Kornista, Linkin Parkista ja kumppaneista, että kaippa sitten jos pitäisi vaan yksi valita niin se olisi nu-metal. Kuuntelen musiikkia kyllä niin laidasta laitaan, että eipä sitä paljoa enää mieti noita genrejä. Musiikki on joko hyvää tai huonoa välittämättä mihin lokeroon se sattuu menemään. Toki ymmärrän markkinoinnin kannalta, että genreillä on väliä, mutta muuten ei oikeastaan.

7. Luetko paljon tai onko sinulla muita keinoja sivistää itseäsi musiikin ja kulttuurin saralla Kaaoszinen ulkopuolella?

Olen aina ollut laiska lukemaan kirjoja, mutta olen päivittänyt ison osan HardcoreSoundsin / Hcsanomien ja Kaaoszinen uutisista viimeisen 16 vuoden aikana, että kaippa tuota tietoa on väkisinkin kertynyt eri bändien ympäriltä. Lisäksi KaaosTV:n videohaastatteluissa tietenkin tulee parhaan mukaan perehdyttyä aina bändiin jos se ennen haastattelua sattuu olemaan itselle vieras.

8. Vuonna 2018 näimme ja koimme ensimmäisen Kaaosfestin. Kyseessä siis oli ensimmäinen kaksipäiväinen raskaan musiikin tapahtuma, joka pidettiin Vaasassa WS-Arenalla.

Oliko tapahtuma mielestäsi onnistunut ja täyttyivätkö kävijätavoitteet? Oliko Vaasa oikea paikka järjestää kyseinen tapahtuma? Onko tapahtumalle luvassa jatkoa ensi vuonna?

Tapahtuma oli ainakin bändien/yleisön palautteen perusteella onnistunut, mutta kävijätavoitteista hieman jäätiin. Tapahtuman jatkoa mietitään parhaillaan ja voi olla, että ensi vuoden syksynä tai talvena se järjestetään, mutta mitään ei ole vielä kuitenkaan lukkoon lyöty. Katsotaan rauhassa saataisiinko niin mielenkiintoisia bändejä mukaan että siinä olisi järkeä.

Arto Mäenpää/mediaosaajat

9. Parhaimmat muistosi liittyen Kaaoszineen?

Ehdottomasti kaksi asiaa eli omat tapahtumat musiikin saralta sekä KaaosTV:n videohaastattelut omien nuoruuden idoleiden kanssa. Tapahtumista päällimmäisenä nousee mieleen Vaasa Kaaosfestin sekä oman Core Cruise -risteilyn järjestäminen. Isoja hommia parsia kasaan lähes yksin, mutta tapahtumina todella palkitsevia vaikka noista ei tainnut taskuun jäädä muuta kuin hyvä mieli.

KaaosTV:n puolelta omien nuoruuden idolien kuten Anders Friden, Jonathan Davisin, Chino Morenon, Bruce Dickinsonin, Dave Mustainen jne. tapaaminen ovat tietenkin olleet sellaisia asioita, joita saa muistella hymyssä suin vielä vanhana keinutuolissakin.

Arto ja KISS, 2017.
Arto ja KISS, 2017.

10. Vapaa sana

Kiitoksia vain kaikille, jotka jaksoivat koko haastattelun lukea ja kiitos myös niille jotka ovat sivustoa jaksaneet seurata. Eipä tuota lehteä tai näitä lukemattomia upeita kokemuksia olisi koskaan tullut mikäli jengi ei olisi sivua jaksanut seurata ja motivoinut sen tekemistä jatkamaan. Kiitokset myös haastattelijalle mielenkiinnosta lehteä kohtaan.

www.kaaoszine.fi
Kaaoszine Instagram
KaaosTV Instagram
Kaaoszine FB

Kiitos haastattelusta!

Haastattelu: Pekka Montin
Editointi: Aili Viitanen