Hannes Horma/bändit

Kuka: Hannes Horma, kitaristi, basisti, biisintekijä
Bändit: Silver Bullet, Turisas

Hannes Horma on kotimainen, pitkän linjan metallimuusikko, joka muistetaan parhaiten Turisas-yhtyeen basistina. Turisaksen jälkeen Hannes on pitänyt itsensä kiireisenä erinäisten bändien ja yhtyeiden tiimoilta, joista tuorein on tietänsä ahneesti eteenpäin raivaava Silver Bullet.

Heavy Profilen uteliaisuus heräsi välittömästi ja täten oli taas jälleen kerran aika tarttua siihen kuuluisaan vesuriin!

1. Morjesta Hannes! Tällä hetkellä sinua pitää kiireisenä kohtuullisen tuore, yleisölle uusi heavymetal-tuttavuus Silver Bullet. Haluaisitko avata meille ja lukijoille kuinka ja koska yhtye varsinaisesti perustettiin?

Oliko kyseisen yhtyeen aloitusprosessi perinteisen “hidas ja nihkeä” (mitä se yleensä bändiä perustaessa on) vai oliko sinulla ja muulla yhtyeellä alusta asti selvät sävelet kuinka hommat tullaan tekemään?

Moikka vaan. Silver Bullethan alkoi ensin Dirge Eternal -nimisenä yhtyeenä vuonna 2008, josta sitten muutaman miehistövaihdoksen kautta syntyi Silver Bullet. Dirge Eternal teki muutaman EP:n, mutta ensimmäinen täyspitkä, vuonna 2016 julkaistu “Screamworks”, tuli Silver Bullet nimen alla. Alku oli uutena bändinä tietysti nihkeää, mutta tähtäin on ollut alusta asti korkealla. Debyytin julkaisi saksalainen 7Hard ja nyt saatiin astetta isompi ratas pyörimään kun tehtiin kahden levyn diili Reaper Entertainment Europen kanssa.

Hannes Horma/bändit

Onko yhtyeessänne selkeää liidaajaa vai uskotko enemmän demokratian voimaan? Entä onko teillä tähtäimessä isommat maailmanmarkkinat vai riittääkö teille vain kotimaan, vähenemään päin olevien keikkapaikkojen kahlaaminen?

Kyllähän minä pääasiallisena biisinkirjottajana pitkälti johdan bändiä, mutta monet asiat päätetään kuitenkin yhdessä. Ei tämmöisellä musiikilla löydy Suomesta suurta kannatusta, joten tähtäin on ehdottomasti ollut ulkomailla alusta alkaen.

2. Silver Bulletin musiikkia voisi ulkopuolinen, asiaan perehtynyt henkilö kuvailla helposti sinfoniseksi heavymetalliksi. Millaiseksi miellät itse musiikkinne ja missä näet sen potentiaalisimman kohderyhmän oleilevan?

Olen aika samaa mieltä kuvauksesta. Otamme paljon vaikutteita klassisista hevibändeistä kuten Judas Priest, King Diamond ja Iron Maiden, mutta varsinkin uudella levyllä myös power metal vaikutteet kuuluvat vahvasti. Orkestraatiot ja kuoro ovat olleet meille se niin sanottu special sauce. Se on jotain mitä monet genren bändit eivät käytä. Uskoisin että Keski-Eurooppa, varsinkin Saksa sekä Italia ovat meille potentiaalisia metsästysmaita.

3. Sinut muistetaan kaiketi parhaiten alan piireissä Turisas-yhtyeen riveistä. Soitit Turisaksessa bassoa ja nyt Silver Bulletissa kitaraa.

Kuinka nämä kaksi, tyylilajeiltaan toisistaan hyvinkin poikkeavaa yhtyettä erottuvat toimintatavoiltaan livenä ja studiossa? Koetko olevasi itse enemmän kitaristi kuin basisti?

Hmm. Sanoisin, että moni asia toimii samalla tavalla, mutta myös eroja löytyy. Me soitamme livenä myöskin taustanauhan kanssa ja se tietysti sanelee monta asiaa mitä livenä tapahtuu. Meillä on myöskin käytössä korvamonitorit. Turisaksen keikat sisältävät elokuvamaisia eeppisiä kappaleita, mutta osa biiseistä on täyttä hauskanpitämistä sekä kaljan juomista.

Silver Bulletissa on hivenen vakavampi linja, mutta meilläkin on toki oma ironinen huumorimme keikoilla ja varsinkin showelementeissä. Ei sitä nyt täysin vakavasti voi ottaa, että roudasimme muun muassa Nummirockiin mukaan sängyn, jossa The Rite kappaleen aikana suoritettiin manaus, joka päättyi vihreän oksennuksen lentämiseen.

Studiotyöskentely on ollut omasta lähtökohdastani todella erilaista, koska tällä kertaa päädyin nauhoittamaan melkein kaiken levylle. Janne nauhoitti ainoastaan kuorot, mun laulut, Caprin osuudet sekä akustiset kitarat. Sähkökitarat sekä bassot nauhoitettiin mun kotistudiossa ja siellä tein myös orkestraatiot. Olen ehdottomasti aina ollut enemmän kitaristi, olin soittanut bassoa muutaman kuukauden kun soitin ensimmäisen keikkani Turisaksen riveissä Tuskassa 2004.

Hannes Horma/bändit

4. Tuleeko sinun olla tarkoin keskittynyt ja tietyssä moodissa kun sävellät metallimusiikkia? Vai tuleeko sävellettävä materiaali luoksesi lähes itsestään?

Riippuu tilanteesta. Teen usein riffejä samalla kun katselen telkkaria. Sitten nauhottelen niitä sanelukoneelle ja työstän niitä myöhemmin pitemmälle. Mutta varsinainen melodioiden sekä biisien rakentaminen tapahtuu yleensä äärimmäisen keskittyneessä tilassa kotistudiolla.

Varsinkin tälläistä teemalevyä sävellettäessä täytyy ottaa niin monta asiaa huomioon, että puhutaan usein enemmän jättimäisen palapelin rakentamisesta, kuin vain biisien tekemisestä. Jotkut asiat tulevat lähes itsestään ja joidenkin asioiden kanssa joutuu painimaan useita päiviä, että siitä saa sellaisen mikä oli alunperin mielessä.

Mistä saat suurimmat vaikutteesi?

Metallica oli ensimmäisiä bändejä, jonka biisejä treenasin kitaralla todella paljon. Joten vaikka en vuosiin enään ole niitä biisejä soittanutkaan kyllä se vaikute sieltä aina kuuluu. Myöhemmin hurahdin powermetalliin sekä progemetalliin ja sieltä on jäänyt muutamia vaikutteita.

Symphony X:n Michael Romeo on edelleen uskomaton kitaristi ja hänen sooloissaan todella riittää treenattavaa. Olen myös paljon velkaa Blind Guardianin André Olbrichille ja hänen mahtavalle melodiatajulleen. Ja eihän hevikitaristi ole hevikitaristi jos ei Yngwietä ole joskus ihaillut.

5. Kuten aiemmissakin haastatteluissamme, utelemme usein myös muusikon soittokaluston perään jakaaksemme näkemyksiä ja tietoutta soittimista ja soittamisesta.

Millaista soittokalustoa sinä suosit ja mitkä ovat ne ominaisuudet, jotka tekevät niistä mielestäsi ammattitaitoiset ja hyvät?

Luulen, että soittokalustoni saattaa herättää alan ihmisissä tietynlaista hilpeyttä. Mooncultin kitarat on nauhoitettu pääasiassa Fractalin AX8 pedaalilla suoraan linjaan. Käytimme myös Kemperiä toisena rytmikitaran soundina. Eli kitarakaappeja ei ole käytetty koko levyllä. Livenä olen käyttänyt jo vuosia Line 6:in Vetta 2 HD:tä.

Mallintavat vahvistimet ovat olleet mulle helpoin ja paras ratkaisu hyvään soundiin ja korvamonitorien kanssa saan juuri sellaisen soundin aikaseksi kuin haluan. Mä myös vihaan pedaalien polkemista livenä ja sen takia valmiit presetit missä yhdestä napista tulee reverbit, delayt, sekä eri soundi on mulle käytännössä ainoa vaihtoehto.

Hannes Horma/bändit

6. Onko sinulla musiikin ulkopuolelta muita kulttuurin ja taiteen osa-alueita, jotka koet itsellesi mieluisaksi ja joita haluaisit kehittää? Katsotko paljon elokuvia? Huutaako sisälläsi Vincent van Gogh vai koetko kenties vetoa teatterimaailman kiemuroihin?

Olen aina ollut kiinnostunut piirtämisestä, mutta se innostus lopahti vuosia sitten kun tajusin että visioni olivat liian vaativia toteutettavaksi näillä taidoilla. Elokuvat ovat myös olleet aina lähellä mun sydäntä ja videon sekä musiikin yhdistäminen on toimiessaan jotain uskomatonta. Olenkin säveltänyt myös kahteen elokuvaan musiikkia, joista viimeisin oli A.W. Yrjänän tähdittämä Ukonvaaja.

7. Top 10 kaikkien aikojen parasta metalliäänitettä?

Erittäin vaikea kysymys. En voi sanoa että tämä olisi mun Top 10, se kun vaihtelee niin usein, mutta tässä on kymmenen levyä, jotka jokaisen pitäisi kuunnella läpi.

Judas Priest – Painkiller
Blind Guardian – Nightfall In Middle-Earth
Symphony X – Odyssey
Iced Earth – Horror Show
King Diamond – Them
Evergrey – The Inner Circle
Opeth – Ghost Reveries
Rhapsody – Symphony Of Enchanted Lands
Queensrÿche – Operation Mindcrime
Kreator – Enemy Of God

Kuva: Marco Manzi Photography
Kuva: Marco Manzi Photography

8. Minkälaisen viestin haluaisit kertoa tuleville muusikkosukupolville, jotka päättävät omistaa elämänsä raskaalle musiikille?

Tehkää asioita täydellä tunteella ja antakaa aina musiikille 100%. Älkää tyytykö vähempään. Muistakaa, että valitsemalla tämän tien monta ovea sulkeutuu, joten kuunnelkaa sydäntänne, mutta käyttäkää myös päätänne.

9. Aika on meille kaikille rajoitettu ja hupeneva käsite. Muusikoiden kohdalla nämä asiat usein vain korostuvat.

Onkin relevanttia kysyä tässä vaiheessa kenties se kaikista klassisin kysymys:

Missä näet itsesi 10 vuoden päästä muusikkona ja luovana taiteilijana?

Huh, ei kai sitä enään tässä vaiheessa osaa muuta tehdä, joten eiköhän hommat jatku samalla tavalla kuin aina ennenkin. Tosin silloin kaikki tehdään huomattavasti isommin.

10. Vapaa sana

Muistakaa tukea pieniä bändejä sekä underground-medioita. Älkää lopettako levyjen ostamista ja käykää keikoilla. Livenä se todellinen taika tapahtuu, nähdään siis siellä!

Silver Bullet
Silver Bullet FB
Silver Bullet Instagram
Silver Bullet Twitter
Silver Bullet Spotify

Kiitos haastattelusta!

Haastattelu: Pekka Montin
Editointi: Aili Viitanen