Laura Lehto / Eramaa

Laura Lehto 2021. Kuva: Juha Sihtola
Laura Lehto 2021. Kuva: Juha Sihtola

(Scroll down for English version of the interview)

Laura Lehto on pääkaupunkiseudulla tukikohtaansa pitävä laulaja ja lauluntekijä, jonka tekemisestä kuuluu palo sekä intohimo laulunkirjoitusta sekä folk- ja metallimusiikkia kohtaan. Lauran omassa bändissä Eramaassa folkin elementit yhdistyvät moniäänisen laulun ja raskaamman soundin kanssa mielenkiintoiseksi kokonaisuudeksi.

Yhtye julkaisi juuri ensimmäisen Pohjan Nainen -täyspitkänsä, joka on kuultavissa yleisimmissä suoratoistopalveluissa. Haastattelussamme Laura avasi meille biisinkirjoittamisen mielenkiintoista prosessia sekä kertoi yhtyeen viimeisimmistä kuulumisista.

1. Hei Laura! Kerro tähän alkuun hieman itsestäsi ja tiestäsi musiikin saralla. Miten kaikki alkoi?

Olen lauluntekijä Laura Lehto ja asun Helsingissä. Tällä hetkellä päätyöni musiikin saralla on omassa bändissäni laulajana ja biisintekijänä. Ensimmäisen biisini olen säveltänyt ja sanoittanut 14-vuotiaana ja 17-vuotiaana lauloin taustoja ensimmäisessä bändissä, joka treenasi Porin legendaarisella Radiotalolla.

Olen vuosien saatossa tehnyt biisejä muille artisteille, laulanut erilaisissa rock-bändeissä, kirjoittanut musiikkia teatteriin ja esiintynyt musikaaleissa, mutta kaikista omin tyyli kirjoittaa musiikkia on löytynyt Eramaan syntymisen myötä.

Eramaa 2021. Kuva: Elsa Wellamo Arts.
Eramaa 2021. Aki Lehtimäki, Satu Aava, Sanna West, Laura Lehto, Mikko Oinonen, Jani Seppänen (takana). Kuva: Elsa Wellamo Arts.

2. Kerro hieman Eramaasta. Yhtyettä on kuvailtu metallimaailman Värttinäksi. Millainen yhtyeen matka on ollut tähän asti?

Eramaan matkalle on mahtunut paljon, vaikka bändi perustettiin vasta vuonna 2018. Matkalla on ehtinyt olemaan koronasta johtuvien keikkaperuutusten ja eteenpäin menemisen lisäksi kuitenkin muun muassa festarikeikkaa, EP:tä, Tuska Torstai -kilpailua ja paljon uusia biisejä. Pari muusikkovaihdosta on ollut, mutta viimeisimmällä kokoonpanolla ollaan menty kaksi vuotta ja homma rullaa hyvin.

Värttinävertauksesta en tiedä, mutta ymmärrän, että ihmisille pitää antaa joku kuva ennalta kuulemattomasta musasta. Kansanmusiikkimainen suomipoljento kuuluu kyllä lyriikassa ja sävellyksissä ja vaikka folk on käytetty piirre myöskin metallimaailmassa, olemme varmasti harmonioinemme tyylillisesti uuden “kansanmusiikkimetallin” äärellä.

3. Olet Eramaa-yhtyeen laulaja ja lauluntekijä. Millainen biisinkirjoitusprosessisi yleensä on? Miten biisit saavat alkunsa?

Biisit syntyvät omalla kohdallani monellakin eri tavalla. Perinteisin muoto on se, että muutamasta kirjoitetusta tekstirivistä alkaa soimaan melodia päässä, jota sitten lähden kasvattamaan. Yleensä tässä vaiheessa aloitamme bändin kitaristin Mikko Oinosen kanssa co-write -pallottelun.

Toinen tapa tehdä on säveltää jo valmis lyriikka. Esimerkiksi Breathe-albumin Ten Men to the Gate -lyriikka syntyi bussimatkalla Porista Helsiinkiin, kun yritin katsoa Viikingit-sarjan jaksoa. Joku huusi tuon lauseen taistelussa, josta sitten aasinsiltana sain ajatuksen kielletystä rakkaudesta ja siitä miten sen voisi estää tulemasta sydämen porteille. En saanut katsottua jaksoa loppuun, vaan oli pakko kirjoittaa koko päässä pyörivä tarina. Kotiin päästyäni pääsin vasta pianon ääreen.

Eramaalle ominainen työskentelytapa on myös hyvän riffin tai pianomelodian pallottelu Mikon kanssa. Teksti syntyy siihen kylkeen, sitten kun biisin soundimaailma antaa mielleyhtymän tarinasta. Olen biisinkirjoittajana erittäin tarina- ja tunnelmakeskeinen. Jos tekstissä on ihminen, joka syö, haluan syventää sen kuulijan korvaan niin, että hänkin maistaa ja haistaa pihvin kypsyysasteen.

4. Onko Eramaalle syntynyt tiettyä biisinkirjoitustapaa? Mitä haluatte kertoa musiikillanne?

Viimeisimpänä työskentelyrutiinina on ollut ottaa Eramaan muokkausmyllyyn valmis teksti albumillakin esiintyneen sanoittaja Jari Madekiven laatikosta ja joko vivuttaa tekstiä tai kirjoittaa lisää eramaallisia osia siihen.

Yleisimmin joko Mikon riffi tai minun pianomelodiapätkäni lähtee lentoon ja olemme uskaltaneet palapelisoida tuotoksiamme aika rankallakin kädellä. Toinen saattaa suoraan sanoa, että tämä osa on huono, joten se lähtee roskikseen tai jos osa on muuten hyvä, muttei sovi biisiin tai lyriikkaan, saatamme käyttää sitä myöhemmin.

Meidän bändissä on taidokasta porukkaa toki itsessäänkin ja välillä tulee pyydettyä laulajaamme Satu Aavaa kääntämään joko suomeksi tai englanniksi osia tai jos tulee writer’s block, kirjoittamaan johonkin osaan tekstiä. Joskus yhdeltä istumalta tulee suoraan joku biisi, kuten esimerkiksi One Hellin kohdalla kävi. Se vain syntyi pötköön pianon äärelle istahdettuani.

Kun kirjoitan biisiä, en niinkään ajattele sanomaa etukäteen tai sitä mitä haluan erityisesti musiikillani kertoa. Olen vain tarinankertoja, joka tahtoo kuvailla yksityiskohtaisesti tiettyjä hetkiä ja fiiliksiä sekä pukea ne dramaattisiin vaatteisiin. Siinä muodossa teatterisydämeni nostaa päätään biisien äärellä. Haluan näytelmän, joka vuotaa verta ja tuhlaa kyyneleitä. Haluan cruelladevillemäistä käkätystä lyriikoiden suoniin ja kaunista surumielisyyttä melodioihin.

5. Mikä on haastavinta biisinkirjoittamisessa? Entä palkitsevinta?

Laulujeni suurin haaste on kakkossäkeistö tai toinen osa. Jos se kynä tai sävellyssormi johonkin verkkoon takertuu, niin siihen. Palkitsevinta on ehdottomasti palapelin viimeisen palan paikoilleen asettaminen eli valmis biisi.

Rakastun biiseihini heti niiden valmistuttua. Kyllä bändi sitten kertoo totuuden treeneissä, jos ne osoittautuvatkin huonoiksi. Sitten vaan nöyränä takaisin pianon ääreen pienen puolustuspuheenvuoron jälkeen. Ajan kuluessa alan kyllästymään vanhoihin biiseihini, enkä millään jaksaisi löytää niistä keikka tai treeni toisensa jälkeen uutta intoa.

Laura Lehto. Kuva: Elsa Wellamo Arts.
Laura Lehto. Kuva: Elsa Wellamo Arts.

6. Miten Eramaan soundi syntyi? Mitkä ovat omat tärkeimmät musiikilliset vaikuttimesi?

Eramaan soundi on muokkautunut ajan saatossa sellaiseksi kuin on. Uskon, että löydettyämme hyvän biisinkirjoituscombon, niin siitä se on sitten suttaantunut. Myös soittajien soundeilla ja soittotyylillä on merkitystä. Laulajien harmoniat ovat alkaneet muodostua tietynlaisiksi, kun tietää jo mitä kirjoittaa kenellekin. Sekin vaikuttaa kokonaiskuvaan. Olemme antaneet tulla, mitä on tullakseen ja sitten todettu jälkeenpäin, mikä toimii ja mikä ei.

Itse olen saanut suurimmat vaikuttimeni klassisesta musiikista, mutta olen halunnut vinksauttaa aina opittuja asioita. Piano-opettajani ei pitänyt improvisoinnistani, kun en ollut harjoitellut etydejäni kuntoon vaan selittelin huonouttani keksimällä väliääniä.

Säveltämisestä minut sai aikoinaan innostumaan toinen piano-opettajani Ilkka Poijärvi, laululyriikasta biisintekijä Heikki Salo, joka opetti ainetta minulle Lauluntekijäkoulussa. Harmoniat sekä niiden laulaminen ja innostus niiden soittamiseen ja kirjoittamiseen on kapellimestari ja kuoronjohtaja Merzi Rajalan ansiota. Seitsemän vuotta musikaalikuoro Partitassa opetti paljon, niin esiintymisestä kuin musiikista ylipäänsä. Merzi on ehdottomasti yksi isoimmista innoittajistani!

Kuitenkin kaikkein suurin vaikuttaja löytyy täältä kotistudiosta, koska ehdottomasti merkityksellisimmän käänteen koko elämääni ja musiikkiini on tuonut Mikko, jonka kanssa biisinteko sujuu niin saumattomasti, että se avasi musiikkiinkin täysin uuden ulottuvuuden co-write -tasolla. Parempaa työkaveria ja kumppania saa hakea.

7. Pohjan Nainen -täyspitkä julkaistiin tammikuun 28. päivä. Mikä on levyn kantava teema?

‘Synkän mielen sisällä kipinöi kapinainen nainen. Pimeys ja piki-ilta istuvat hänen vieressään miettimässä, mitä hänellä on sydämellään näinä ahdistavina aikoina.’ Mielenterveyden järkkyminen ja siitä selvityminen on kantava teema.

8. Millaisia lähitulevaisuuden suunnitelmia teillä on? Onko korona vaikuttanut motivaatioonne jatkaa musiikin parissa?

Lähitulevaisuudessa keskitymme keikkoihin kunhan vaan saadaan pussin suu auki ja valoa kansalle. Korona uuvuttaa, mutta me emme vaivu albumin tavoin synkkyyteen vaan nousemme Pohjan Naisen voimalla takaisin pintavesiin.

9. Sinulle tärkeimmät bändit TOP5. Perustelut ovat suotavia.

Inhoan TOP-vitosia ja tärkeysjärjestyksiä. Minulle vaikuttavia tekijöitä, artisteja ja bändejä on matkani varrelle mahtunut monia. Siinä missä tyttönä katselin ihaillen komeaa Elvistä ja räävitöntä Madonnaa, teki nuorena vaikutuksen myös Iron Maiden harmonisilla riffeillään ja mahtipontisella laulullaan. Ensiferum, Rammstein ja Sabaton soivat nykyään täysillä kaikki automatkat. Olen musiikin suhteen sekaruokailija.

10. Vapaa sana:

Jos olet kiinnostunut biisintekemisestä ja haluat kuulla lisää Eramaan biisien taustoista ja työskentelystä, aloitamme Mikon kanssa YouTube-kanavallamme uuden ohjelman, jossa kerromme miten biisit esimerkiksi Pohjan Nainen -levylle syntyivät. Ja tähän loppuun kaikki vois laittaa silmät kiinni ja soittaa Hans Zimmerin säveltämän tunnarin The Rock- leffasta, eiks niin?

Eramaa on:

Laura Lehto, Satu Aava, Sanna West – laulu
Mikko Oinonen – kitara
Jani Seppänen – basso
Aki Lehtimäki – rummut

Haastattelu ja editointi: Aili Viitanen

Eramaa website | Eramaa FB | Eramaa Instagram | Eramaa YouTube

 

IN ENGLISH:

We got a chance to interview Laura Lehto, who is a finnish singer and songwriter currently working in the folk metal band Eramaa. Eramaa, combining folk elements and heavy metal riffs with multivocal melody lines, has released their first full-lenght album Pohjan Nainen on January 28th. The album is available for streaming  in most digital streaming services.  In our interview Laura opened her creative process and gave us updates on the band. Let’s get started!

1. Hi Laura! Can you tell our readers a little bit of yourself and your path in music. How did it all begin?

My name is Laura Lehto and I´m a songwriter currently residing in Helsinki. At the moment my main occupation is being the singer and songweriter in my own band Eramaa. I have composed my very first song when I was fourteen. At the age of seventeen I entered my first band as a background singer. The band practised in Pori at the legendary Radiohouse.

2. Tell us a bit about Eramaa. The band has been described as metal version of Värttinä (a finnish folk group). How has your journey been so far?

There has happened a lot although the band was formed only in 2018. Lately most happenings have been covid related cancellations of gigs, has the band also moved forward bringing out a debut album, participating in different competitions, having their very first gig at a festival and of course spent a great deal of time composing and practising new songs.

I’m not completely certain about the Värttinä comparison, but of course there should be some reference for promoting a brand new band with a brand new sound. The folk style rhytmn is easily recognized in our music and lyrics and although the term folk is a bit used in the metal scene, we are bringing something new to the table with our multivocal style.

3. You’re the singer and songwriter in Eramaa. Can you describe your creative process for composing? Hod do the songs get completed from the very first idea or melody line?

There are a few ways my songs get created. Most commonly a melody starts to play in my head. Then I just start to enlarge it. Usually at this point we start the co-writing process with Eramaa’s guitarist Mikko Oinonen.

Another method is to compose a lyric that is already made. For example, the lyrics for the song Ten Men to the Gate from Breathe-EP were created during a bus trip from Pori to Helsinki when I tried to watch an episode of the Vikings. Someone shouted “ten men to the gate!”. That inspired me to write a song where ten men are the gatekeepers of the heart of someone who’s dealing with forbidden love. I couldn’t finish the episode as I had to write the whole story down on paper right at that minute. When I got back home, I sat at the piano and started composing.

For Eramaa a good way to compose songs is also finding a great riff or a piano melody and then bouncing it back and forth with Mikko. The lyrics usually born during the process when the sound of the song starts to emerge. As a songwriter I am very centered with the story and feeling. If the song tells a story about a person who’s eating steak, I want the listener to smell and taste how the steak is cooked!

4. Is there any specific way how you compose songs for Eramaa? What do you want to say with your music?

The latest working routine is to take one of the lyrics from writer Jari Madekivi, who has visited in our album as lyricist, and make it more ours. I write it again and combine things from Eramaa’s point of view.

Normally we start composing with Mikko’s guitar riff or my piano melody and start to increase it with orchestral things or rhythms that fits with the beat of the written lyric. We are quite harsh with each other and if something is not brilliant enough for the ongoing song or part, we throw it away or use it in a different song.

We have other lyricist in our band also, and sometimes if I have writer’s block, I ask help from Satu Aava to write lyrics for some part or translate it in english or in finnish. Sometimes songs just happen. For example One Hell was written in ten minutes. I just started to play the piano and it came out excluding the guitar solo.

When I write a song, I don’t think anything in advance. I am just a simple storyteller who wants to describe things in detail and dress them up in drama. That’s the place where my heart starts to show parts of my theater history. I want a play, which bleeds and wastes tears. I want Cruella de Vil’s laugh to pump some poison into the veins and beautiful melodies to make people cry.

5. What is the most challenging and the most rewarding thing in songwriting?

The biggest challenge in my songs is mainly the second part of the song right after first chorus. If my flow is about to stop, that’s the danger zone. It’s easy to create a scene or steal stories from people’s everyday life.

As a songwriter I enjoy putting the last piece to the puzzle. I fall in love with the new song before I start to hate them, but yeah that’s the most rewarding moment, to see when it’s ready. The band or Mikko and I together are most likely going to kill the darling anyways if it’s not good enough for us. Then you just must go back and make better songs.

Eramaa 2021. Photo by Juha Sihtola.
Eramaa 2021. Photo by Juha Sihtola.

6. How did the sound of Eramaa became unique? What are your most important influencers?

The sound of Eramaa has formed along the years. I think the moment we found a good way to work, the sound started to settle. Of course the players own sound and the way they play affects the whole thing. Nowadays it’s easier to write singing harmonies, cause I know the girls capacity better. We have kept an open mind and experienced a lot, just to see what works and what not.

My biggest influencers come from classical music, but I’ve always wanted to mix things though. My piano teachers didn’t unfortunately appreciate my improvisation during classes. I hadn’t practiced my etudes enough and filled the missing notes with the ones I made up myself.

My other piano teacher Ilkka Poijärvi is the one who I get to thank for inspiring me to start composing. For writing lyrics I will thank songwriter Heikki Salo, who was my teacher at the Songwriting school in Ikaalinen. Conductor Merzi Rajala taught me a lot about singing and from that time comes my enthusiasm to write vocal harmonies myself too. I sang seven years in her choir Partita, and that time taught me a lot about music and performing. I would say Merzi is one of my biggest influencers.

However, the greatest influence can be found here in the home studio, because the most significant change in my entire life and music has been brought by Mikko, with whom songwriting goes forward so seamlessly that it opened up a whole new dimension of co-writing music. You can’t find a better coworker and partner.

7. Pohjan Nainen -album was released on 28th of January this year. What is the theme of the album?

‘Inside a dark mind one can find sparks of a rebellious woman. The darkness and the pitch-black night sat there beside her, thinking what is this that keeps the tight hold of her heart.’ The theme is the mental breakdown and surviving from it.

8. What kind of plans you have for the near future? Has the pandemic affected your motivation to continue in the music and event industry?

In the near future we are gonna concentrate on touring and doing gigs, as soon as we are allowed to do that again! Covid does drain your energy, but we are not going to sunk in the depths, but rather kick us back on the surface like Pohjan Nainen did!

9. What is your TOP 5 for most important artist and why?

Personally, I’m not so fond of TOP5-listings. There has been many influental artists, bands and persons on my musical path. While I idolized the handsome Elvis or the falmboyant Madonna as a girl, I was also impressed by Iron Maiden with their harmonous riffs and pompous singing. Ensiferum, Rammstein and Sabaton play very often in the car with full volume. I do like to listen to all kinds of music though!

10. Free word:

If you are interested in making songs and want to hear more about the backgrounds and work of Eramaa’s songs, we will start a new program with Mikko on our YouTube channel, where we’ll tell you how the songs were created, for example songs from the Pohjan Nainen album. So remember to check that out!

And for the very end, everybody close your eyes, and play the theme from the movie The Rock composed by Hans Zimmer. Yeah?

We will do that! Thank you for the interview Laura.

Eramaa is:

Laura Lehto, Satu Aava, Sanna West – vocals
Mikko Oinonen – guitar
Jani Seppänen – bass
Aki Lehtimäki – drums

Eramaa website | Eramaa FB | Eramaa Instagram | Eramaa YouTube

Interview and edit: Aili Viitanen