Mika Pohjola/bändit

Kuka: Mika Pohjola, muusikko, kosketinsoittaja, biisintekijä, studioteknikko, tuottaja
Bändit: Myon, Prayer

Mika Pohjola on Oulussa majaansa pitävä tuottaja, säveltäjä, kosketinsoittaja ja muusikko. Mikan meriitteihin voidaan lukea pitkän linjan melodisen rockyhtyeen, Myonin materiaalin säveltäminen, tuottaminen, sovittaminen, soittaminen sekä koko toiminnan kokonaisvaltainen johtaminen.

Tämän lisäksi Pohjola johtaa monen vuosikymmenen kokemuksella kotimaista Soundmix-
studiota, jota voidaan pitää millä mittarilla tahansa tarkasteltuna yhtenä kotimaamme kattavimpana äänitysstudiona.

Heavy Profile päätti jututtaa Mikaa hänen elämäntöidensä tiimoilta.

1. Moikka Mika! Sinulla on vuosikymmenten kokemus musiikista äänittäjän, tuottajan
sekä kosketinsoittajan roolissa. Unohdinko jotain listasta vai jäikö vielä jotain
täydennettävää?

Olen liidannut viimeiset kaksikymmentä vuotta Timo Tarvaisen 80-luvun alussa perustamaa ja omistamaa Soundmix Recording Studiota. Sen ohella olen tietysti äänittänyt, tuottanut sekä ennen kaikkea miksannut kaikenlaista musiikkia. Lisäksi tulee myös puuhasteluni Myonin ja Prayerin kanssa ja olen toiminut myös sessiomuusikkona lukuisille eri artisteille.

Mika Pohjola/bändit

Oletko täysin itseopinnut musiikin saralla vai oletko saanut koulutusta
musiikkiteknologiaan ja musiikinopiskeluun liittyen niille suunnatuista oppilaitoksista?

Olen täysin nälän opettama mies, mutta olen opiskellut omaehtoisesti musiikin teoriaa, jonka omaksumisesta suuri kiitos kuuluu myös Myon-kitaristi Jyrki Laiholle. Studio- ja äänitystekniikan osalta on tärkeää myös pitää vanha tieto ajan tasalla, jonka vuoksi pyrin koko ajan tietoisesti kehittämään äänitys- ja miksaustekniikoitani. Tällä alalla ei valmistu koskaan.

2. Olet liidannut Myon-yhtyettä jo ainakin 20 vuoden ajan. Kuinka vanha yhtye tarkalleen
ottaen on ja kuinka kaikki sai alkunsa? Onko yhtyeeseen liittyvät tavoitteet jo saavutettu?

Myonin alkujuuret juontavat 1990-luvun alkuun, mutta varsinaisesti Myon-nimellä toiminta alkoi vuonna 1995. Myonin kanssa olemme tehneet monia hienoja juttuja, mutta tavoitteilla on tapana muuttua vuosien myötä, joten kaikkia tavoitteita ei voi koskaan saavuttaakaan. Tietystä näyttämisen ja/tai puristuksen tarpeista ollaan tähän mennessä luovuttu ja annamme musiikin puhua puolestaan.

Mika Pohjola/bändit

3. Johtamasi Soundmix-studio omaa sangen kattavan repertuaarin huikeaa kalustoa aina
alan huippulaitteista mittaviin tiloihin asti.

Ovatko nämä juuri ne ominaisuudet, jotka erottavat Soundmix-studion monista muista kotimaamme studioista julkisessa kilpailussa?

Mitkä koet itse oman studiosi suurimmiksi kilpailuvalteiksi? Nyt saa mainostaa!

Soundmixilla on tällä hetkellä ehdottomasti Suomen paras kalusto ja suuret, ammattimaisesti akustoidut ja viihtyisät tilat kaikenlaisten musiikkituontantojen hoitamiseen! Teimme ison remontin elokuussa 2017, jossa koko tekniikka käytiin läpi ja asensimme esimerkiksi Suomen ainoan SSL 9000 J-konsolin.

Soundmixilla tehdyistä kestävistä ratkaisuista kertoo esimerkiksi se, että remontin yhteydessä alun perin Timo Tarvaisen 80-luvun alussa suunnittelemiin akustisiin ratkaisuihin ei tarvinnut kajota. Kaikista suurin kilpailuvaltti on se, että Soundmix on sopivan kokoinen studio ja meillä on hyvä asiakaspalvelu, koska meille kaikki asiakkaat ovat genrestä ja statuksesta riippumatta yhtä tärkeitä.

Lisäksi pystymme hoitamaan tuotantoja esimerkiksi lauluntekijöille ja artisteille “avaimet käteen” -mentaliteetilla alusta loppuun saakka aina demoista, äänitysten, miksausten ja studiomuusikoiden kautta levypainatukseen asti.

4. Soittajana ja muusikkona pääinstrumenttisi ovat koskettimet ja ne näyttelevätkin sangen suurta roolia myös Myonin musiikissa.

Onko sinulla syntetisaattorien suhteen omaa suosikkivalmistajaa ja jos on, niin mitkä ominaisuudet kyseisen valmistajan tuotteissa tekevät niistä juuri sinun suosikkejasi?

Roland, Yamaha ja Korg lienee tällä sektorilla ainakin ne nimekkäimmät ja suurimmat valmistajat.

Minä olen aina vannonut analogisyntetisaattorien nimeen! Suosikkimerkkeinä analogipuolelta kautta aikojen ovat ehdottomasti olleet Moog ja Oberheim. Nykyaikana olen kyllä usein käyttänyt studiotöissä digitaalista N.E.D. Synclavieria. Synclavier on yhä uskomattoman hienosoundinen ja monipuolinen laite, jota ei voi korvata millään muulla.

Yksinkertaisesti mikään ei soundaa samalta johtuen sen uskomattomasta DA-muuntimesta, FM-synteesistä ja VCA:sta. Lisäksi se toimii sadan kilohertsin näytteenottotaajuudella, mikä oli aika kova sana vuonna ’84 jolloin se on valmistettu! Itse asiassa yksikään kone ei tänäkään päivänä tietääkseni kykene samaan.

5. Mitkä ovat ne mainitut musiikkityöt, joista olet eniten ylpeä toimiessasi joko muusikkona ja/tai tuottajana?

Pyrin toimimaan aina siihen malliin, että voisin olla ylpeä jokaisesta työstäni ja annan kaikille töilleni ja asiakkailleni 110%. Jos nyt pakko on jotain mainita, olen tietysti ylpeä omasta tuotannostani Myonin ja Prayerin kanssa. Lisäksi olen saanut kunnian äänittää, tuottaa ja miksata monia hyviä artisteja ja bändejä. Tietysti aina mieltä lämmittää työskentely oman jälkikasvuni Sirakh-yhtyeen kanssa, jonka viimeisimmät matskut alkavat kuulostaa jo melko hyvältä!

6. Myonin musiikissa on kuultavissa vahva 80-luvun AOR-klangi. Millaiseksi itse kuvailisit Myonin musiikkia ulkopuoliselle joka ei ole aiemmin kuullut edustamasi yhtyeen musiikkia?

Joku voisi sanoa että se on tekotaiteellista paskaa, joku toinen taas kutsuisi sitä progeksi. Tosiasiassa Myonin soundihan on muuttunut vuosien varrella aika paljon, mikä on täysin tarkoituksellista. Riippuu vähän levystä, miten kukin Myonin haluaakaan lokeroida.

Tuntisin itseni todella typeräksi, jos bändi kuulostaisi samalta kuin vuonna ’95. Vahvat melodiat ja biisit ovat kuitenkin säilyneet tärkeänä asiana kautta vuosien. Ykkösprioriteettina, etten sanoisi.

Myonin tuotanto edustaa puolikuuronkin korville äärimmäisen hiottua ja tarkkaa soundia ja se oli ainakin allekirjoittaneen ensimmäinen huomio orkesterin tuotantoa kuunnellessa. Soundiin todellakin on panostettu ja se on helpolla kuultavissa.

Kiitos, se on ollut tarkoituskin.

7. Mikä on oma kantasi bändien yleistyneeseen DIY-asenteeseen studioteknologian ja
kotinauhotuksien saralla? Julkaistaanko nykyään mielestäsi liikaa heikkotasoista soundia vai kärsiikö yhtyeiden nykytuotanto taas liikaa mielikuvituksettomuudesta sekä luovuuden puutteesta?

On hienoa, että nykypäivänä teknologia mahdollistaa tekemisen kotiolosuhteissa, olohuoneessa, treenikämpällä ja niin edelleen. Tämä on hienoa ainoastaan sen takia, että bändit ja artistit voivat hioa materiaaliaan itse demotasolla ennen studioon menoa, mutta tämä teknologian kehitys ei ole opettanut ketään äänittämään tai miksaamaan eikä huono tai keskinkertainen äänitystila laitteilla parane.

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että siinä vaiheessa kun ollaan tekemässä julkaistavaksi tarkoitettua materiaalia, olisi todella hienoa jos se olisi oikeasti julkaisukelpoista. On ehdottoman viisasta mennä
ammattistudioon ja antaa ammattilaisten hoitaa äänitys, miksaus ja masterointi!

Nykyään kuulee aivan liian usein teknisesti heikkolaatuisia julkaistuja äänitteitä. Se kertoo myös artistin panostuksesta asiaan. Jos artisti ei itsekään arvosta omaa musiikkiaan tuon vertaa, ei tule kukaan muukaan arvostamaan. Usein myös hyvät tai jopa loistavat biisit kärsivät huonosta teknisestä toteutuksesta, mikä johtaa menetettyihin mahdollisuuksiin.

Mikä mielikuvitukseen tai sen puuteeseen tulee, nykyään esimerkiksi monet metallibändit kuulostavat kyllä kovin geneerisiltä asiaa sen kummemmin kritisoimatta. Vaikuttaa etteivät monetkaan bändit uskalla ottaa taiteellisia riskejä mikä johtaa siihen, että kaikki alkavat kuulostamaan samalta.

8. Kenen artistin tai bändin levyä haluaisit vielä olla tuottamassa?

Minulla on kyltymätön nälkä tehdä erityyppisiä studioprojekteja koko ajan!

9. Suurimmat vaikuttajasi musiikin saralla?

Minulla on todella laaja musiikkimaku, mutta esimerkiksi diggailen kovasti Rushia.
Erityisesti bändin syntetisaattorikauden levyt ovat mieleeni.

10. Vapaa sana

Uutta Myonin musaa odottaville tiedoksi, että sitä tulee jossakin vaiheessa. Kaikille jotka
ovat kiinnostuneita tekemään hyviä äänitteitä, ottakaa yhteyttä ja tervetuloa tutustumaan
Soundmixiin. Yhteystiedot löytyvät verkkosivuiltamme osoitteesta www.soundmix.fi

Mika Pohjola/bändit

Myon FB
Soundmix FB
Prayer FB

Kiitos haastattelusta!

Haastattelu: Pekka Montin
Editointi: Aili Viitanen