
Kuka: Porin Musa, keikkoja ja tapahtumia järjestävä taho
Vaikutusalue: Pori & Satakunta
Pori muistetaan musiikkikentältä kenties parhaiten bändeistään kuten Yö ja Dingo. Tarina kertoo että 80-luvulla levytyssopimuksen solmimiseen riitti pelkästään se, että yhtye tuli Porista ja että se soitti “Porirockia”. Tämä väite ei ole aivan tuulesta temmattu, koska noihin aikoihin (1984-1988) Porista tuli vuositasolla toistakymmentä levyttävää yhtyettä, joista suurin osa ennätti levyttää vain yhden singlen verran julkaistua musiikkia kunnes katosivat maan alle viimeistään 80-luvun lopussa. Samoihin aikoihin itse “Porirock” oli saatettu ensimmäisen kerran ennenaikaiseen hautaansa.
Näistä kyseisistä “Porirockin kultavuosista” ollaan sittemin tultu aika kauas, eikä myöskään Porin elävän musiikin kenttä ole onnistunut säästymään 2010-luvulla vallinneesta viihdealan rappio -ja sortotilasta, mitä alas on ollut ensikädessä ajamassa rakas kotimaamme hallitus mielenvikaisine päätöksineen, jotka ovat vaikuttaneet laaja-alaisesti koko kotimaamme musiikki- ja kulttuurikenttään.
Porin Musa perustettiin vuonna 2016, missionaan elvyttää Satakunnan nuivahtanutta keikkarintamaa ja on saanutkin siinä muutosta aikaiseksi asteittain.
Heavy Profile päätti ottaa tehtäväkseen selvittää, mistä tässä koko hankkeessa ja yhdistyksessä on varsinaisesti kysymys…
1. Moikka! “Kuka” tai “mikä” on Porin Musa ja ketkä vastaavat kyseisestä yhdistyksestä sekä sen toiminnasta? Ketkä ovat siis yhdistyksen sekä sen idean takana?
Porin Musa tosiaan perustettiin vuonna 2016, perustajina allekirjoittanut (Alex) sekä Jarmo “Japi” Ylinen. Me ollaan semmoinen musahullu pariskunta, joka ei osaa olla touhuamatta musiikin parissa 😀 aina jollain tavalla oltu musiikin kanssa tekemisissä, joten se on oikeastaan elämäntapa.
Homma lähti juurikin rakkaudesta musiikkiin, etenkin livesellaiseen, ja halusta auttaa paikallisia (ja toki muitakin) bändejä pääsemään keikoille ja pitää livemusiikkikulttuuria hengissä. Mukana on myös Blowtorch-yhtyeestä tuttu Niko Laaksonen.
2. Musiikkikenttä sekä sen elinvoimaisuus on kärsinyt Satakunnassa valtavasti 2010-luvulla. Mistä te uskotte tämän seikan johtuvan ja kuinka kurssi saadaan taas nousemaan vanhojen hyvien aikojen tasolle?
Yksi iso ongelma on keikkapaikkojen vähyys, ja keikalle pääsemisen vaikeus. Paikkoja on vähän, ja niihin ei tahdo päästä kuin suhteilla —jos niilläkään. Trendinä tuppaa olemaan se, että otetaan aina samat naamat esiintymään (tämän näkee isommassakin mittakaavassa, kun katsoo esim. festaritarjontaa) eikä anneta mahdollisuutta niille muille.
Kaikkien pitää aina jostain aloittaa. Jos bändillä ei ole ns. nimeä, tai soittajat eivät ole tuttuja, monikaan ei sellaista ota. Ja vaikeahan sitä nimeä on saada, jos ei pääse näyttämään, että keitä ollaan ja miten lähtee. Voisi melkein verrata työnhakuun: et saa töitä jos ei ole kokemusta, etkä kokemusta jos ei ole töitä.
Toinen on varmasti viime vuosien talouspuoli. 2008 alkanut matalapaine vaikutti, ja vaikuttaa edelleen, moneen asiaan. Jos ihmiselle on epäselvää, riittääkö rahat kaikkiin laskuihin, ei kulttuuri ole välttämättä päällimmäisenä mielessä.
Se, miten tähän saataisiin muutosta… No, toivottavaa olisi esimerkiksi ravintoloiden/kuppiloiden rohkaistuminen ottamaan esiintyjiä enemmänkin. Ja markkinoimaan sitä. Karaokea on joka toisessa, mutta monessako on elävää musiikkia? Kyllä sitä yleisöä edelleen on, mutta ensin se pitää saada hereille. Kun se herää, sehän tuo tuloja ravintoloitsijalle.
3. Millaisia iltamia Porin Musa järjestää? Saatteko te kenties Porin kaupungilta tukea järjestettäviin iltoihinne?
Laidasta laitaan, ja koko ajan pyritään kehittämään jotain uutta. Kaupunki ei tähän osallistu millään muotoa, omilla mennään.
4. Porissa on jo pitkään vallinnut laajamuotoinen työttömyys, köyhyys, apatia ja alkoholismi. Ovatko nämä asiat kuultavissa jotenkin porilaisten bändien musiikista, ja jos on, niin miten?
Kyllähän se aika pitkälti kenen tahansa muusikon (porilainen tai ei) musiikissa kuuluu, mitä ympärillä tapahtuu ja mitä itse kokee. Hyvässä ja pahassa.
5. Tuleeko Porista tällä hetkellä lupaavia uusia yhtyeitä, joissa näette potentiaalia ja tulevaisuutta? Porin paras tämän hetkinen livebändi?
Kyllä vain! Pori on aina ollut aktiivinen bändikaupunki, siitäkin huolimatta että tuo livepuoli on viime vuosina vähän yskinyt. Viimeisen parin vuoden aikana tullut vastaan monia, joista ei ole ollut mitään tietoa ja jotka ovat yllättäneet iloisesti. Esimerkkeinä nyt vaikka Oskarin Gramofoni, Death Design ja Rough Road, joka nyt tosin lopetti hiljattain mutta toivon mukaan pojat vielä nähdään lavalla.
Paras livebändi taas… ei saisi kysyä niin vaikeita! 😀 Niitä on niin jumalattoman paljon, hyviä bändejä ja loistavia soittajia. Isak Rothovius Band, Rust ‘n Rage, Appendix, CoverS.T.A.M… Jos kaikki luettelisi, siihen menisi koko ilta 😀
6. Vielä muutama vuosi sitten Porissa toimivat menestyneet liveravintolat kuten Kulttuurikulma ja Rock Bar Monttu. Kulttuurikulma jyrättiin tylysti alas ja Monttu on nähnyt parempiakin päiviä. Näettekö Porissa muodostuvan lähivuosina uusia, musiikkiin painottuvia live-ravintoloita/clubeja?
No, me olemme nykyään yhteistyössä Wanhan Koneran kanssa ja sinne on tulossa liveiltoja noin parin viikon välein. Alakerrasta on muodostumassa “liveluola”. Mutta kovin tuntuvat olevan vähenemään päin tämmöiset paikat.
7. Parhaiten onnistunut live-iltanne? Tyyli, aika ja paikka? Perustelut?
Rock ‘n’ Roll Meet, toukokuun viides kuluvaa vuotta. Siinä oli ajatuksena yhdistää jenkkiautokokoontuminen ja kuuden bändin rock ‘n’ roll -ilta. Siellä oli niin sanotusti tupa täys, eli loppuunmyyty. Kenen tahansa keikkajärkkärin unelma, ja kukapa soittaja ei tykkäisi kun saa soittaa täydelle talolle 🙂
8. Onko teillä kilpailijoita vai onko toimintanne täysin hyväntekeväisyyteen perustuvaa kulttuuritoimintaa? Kuinka toimintanne on otettu vastaan Porissa?
Vastaanotto on ollut ihan hyvä, mitä nyt porilaisittain vähän mutistu uudelle asialle (toimitus naureskelee täälläkin) Mutta mitä enemmän tässä on tehty ja heiluttu, sen enemmän on kuullut hyvää palautetta, etenkin soittajien taholta.
9. Tuetteko ollenkaan raumalaisia yhtyeitä? (toimitus virnistelee…)
Itse asiassa, meillä on peräti neljä raumalaisbändiä tulevilla Tankomarkkinoilla! 😀 Pääasia, että musiikin harrastaminen jatkuu.
[lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”]
[/lgc_column]
[lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”true”]

[/lgc_column]