Risto Tuominen/bändit

Photo by Johanna K
Photo by Johanna K

Kuka: Risto Tuominen, kitaristi, biisintekijä
Bändit: Wake the Nations, Human Temple

Risto Tuominen on Aurassa majaansa pitävä rockkitaristi ja samalla potentiaalisen Wake The Nations -yhtyeen säveltäjä sekä johtohahmo. Wake the Nations julkaisi tänä vuonna alan piireissä pienoiseksi arvostelumenestykseksi nousseen Heartrock-albumin, jonka tiimoilta päätimme myös jututtaa itse maestroa.

1. Moikka Risto! Kuinka ja koska Wake the Nations varsinaisesti syntyi?

Kun Human Temple meni tauolle 2012, niin ajattelin tehdä oman soololevyn, Sign Of Heart, kun biisejä oli jonkin verran kerääntynyt pöytälaatikkoon. Alunperin tarkoituksena ei ollut julkaista levyä, vaan jemmata niitä vain omaan arkistoon. Pyysin soittoapuja levylle Human Templen ja toisen bändini Villa Suckan kavereilta, sekä muutamilta muilta huipputyypeiltä. Kun levy oli valmis, niin ajatus bändin perustamisesta kuulosti loistavalta. 2015 Wake The Nations (WTN) soitti ensimmäisen keikkansa Sign Of Heart:in levyjulkkareissa.

Risto Tuominen/bändit

Pistin merkille, että soitat myös Human Temple -yhtyeessä kitaraa. Yhtyeen keulilla laulaa itse Janne Hurme. Eikös Human Temple jossain vaiheessa kuitenkin lopettanut levytysuransa, vai muistanko lukeneeni aivan väärin? Syntyikö Wake the Nations ennen Human Templeä, sen aikana vaiko sen levytysuran jälkeen?

Ajatus sooloprojektiini (nykyään WTN) syntyi sen jälkeen, kun Human Temple jäi pitkälle tauolle. Toivotaan, että Human Templen kanssa vielä levy tehdään. Hurmeella on takataskussa hurja määrä hienoja AOR-hittejä.

2. Uusinta albumianne, Heartrockia, oli miksaamassa ja masteroimassa Eclipse-yhtyeen Erik Mårtensson. Kuinka yhteistyö miekkosen kanssa oikein sujui ja minkälaiset olivat yhteistyönne eri vaiheet kyseisen albumin tiimoilta?

Hän on äärimmäisen kova ammattilainen ja hänen kanssaan yhteistyö sujui todella loistavasti. Tuottaja Ilkka Wirtasen kanssa käytiin levyn suuntaviivat läpi ja kun olin levyn loput biisit äänittänyt sekä editoinut, niin sen jälkeen lähetin Erikille tiedostot miksattavaksi. Ilkka oli jo aiemmin infonnut soundimaailmasta hänelle, niin homma eteni kuin itsestään.

Risto Tuominen/bändit

3. Human Temple ja Wake the Nations ovat kumpikin luokiteltavissa pehmeäksi, melodiseksi rockiksi (AOR), joka ottaa vaikutteensa suuremmilta osin suoraan 1980-luvulta. Mikä sinua viehättää tässä ilmaisussa eniten säveltäjän sekä kitaristin näkökulmasta?

Mua viehättää AOR:ssä melodisuus, laulustemmat, synat ja kitarariffit. Silloin 80-luvulla on vaan tehty sairaan kovaa musaa.

4. Millaista soittokalustoa suosit ja löydätkö siitä parannettavaa ilmaisusi kannalta?

Yksinkertaista. Soittokalustoni normaali kokoonpano pitää sisällään kitaran, vahvarin ja muutamat efektit. Aina löytyy parannettavaa.

5. Kuinka sävellät kappaleita ja mitkä ovat sävellysprosessisi vaiheet?

Miten sattuu.. Biisi voivat syntyä vaikka vaan jonkun rumpukompin tai synasoundin pohjalta. Pääsääntöisesti ne kuitenkin syntyvät kitaraa rämpytellessäni ja lallattelemalla ideoita puhelimeni sanelimeen. Sitten nauhoitan jonkun version Pro Toolsiin ja siellä leikkaa/liimaa -menetelmällä löytyy mieleiseni runko biisille. Teen biisin niin valmiiksi kuin pystyn. Bänditreeneissä niistä sitten muovautuu lopullinen biisi. Tai ainakin melkein.. haha..

Photo by Nora B
Photo by Nora B

6. Mihin suuntaan pyrit viemään Wake the Nationsia tavoitteellisesti lähivuosina? Ovatko tavoitteet yhtyeen kohdalla jo saavutettu vai näetkö bändin matkan vasta alkaneen?

Tavoite olisi saada biisit soimaan radiossa ja myös päästä tekemään enempi keikkaa niin ulkomaille kuin tänne Suomeenkin. Bändin matka on vasta alussa.

7. Pistin merkille että olette kiertäneet Saksassa. Onko näiltä reissuilta hauskoja keikkamuistoja lukijoillemme asti jaettavaksi?

Hienoja muistoja on monia, mutta suurimmat muistot ovat ihmisten vieraanvaraisuus. Ja joka keikalla yleisö rokkaa kuin mielipuolet! Kannustus ja tuki on vilpitöntä. Me ollaan saatu monta hyvää ystävää.

8. Olet soittanut myös Taage Laihon (Kilpi) kanssa. Haluaisitko avata meille hieman missä, koska ja milloin?

Meillä on ollut suuri kunnia saada Taage mukaan laulamaan muutamalle WTN keikalle. Ja sitten olen päässyt soittamaan muutamia covervetoja hänen kanssaan. Kilpi on yksi lempibändeistäni.

9 …ja sitten siihen klassiseen vakiokysymykseen. Top 5 parasta rocklevyä kautta aikojen?

Tää on niin väärin.. niitä on niin paljon kuin vain viisi.. mutta nää nyt tuli eka mieleen:

Toto – Kingdom Of Desire
Kiss – Lovegun
Whitesnake – 1987
Journey – Frontiers
Iron Maiden – Number Of The Beast

10. Vapaa sana

Käykää kuuntelemassa meidän uutta levyä Spotifysta tai vastaavista palveluista. Tai ostakaa vaikkapa levy. 😉

Isot kiitokset HeavyProfilen tekijöille, bändin pojille Gekkolle, Kristerille, Jorgelle ja Tumpille sekä kaikille faneille! Nähdään keikoilla! 🙂

WTN – kotisivut
Wake The Nations Official Music Videos
WTN – Spotify
WTN – Twitter
WTN – FB

Haastattelu: Pekka Montin
Editointi: Aili Viitanen