Rolf Häggblom/bändit

Kuka: Rolf Häggblom, basisti ja Shocktilt-yhtyeen perustaja
Bändit: Shocktilt

Shock Tilt was formed by Rolf Häggblom and Per Häggblom in the end of 1984. Häggblom brothers originated from Central Heat, a westcoast power house band from Vasa, Finland who were making a name from themselves.

Shortly later Hasse Montin could be seen behind the drums. A few months later the guitarist Hannu Rajala joined the band.

They established themselves as one of the premiere rock/metal bands of their time in Finland. Shock Tilt moved to Sweden in August 1986.

Whether you love or hate them, you can’t deny their place in hard rock music.
– Shock Tilt Official

Heavy Profilella on tällä kertaa suuri iloa ja kunnia haastatella Rolf Häggblommia, Shock Tilt -yhtyeen toista perustajajäsentä. Shock Tilt tunnetaan alan piireissä ympäri Pohjoismaita oman genrensä kulttimetallibändinä. Yhtyeen nykyisistä elonvaiheista on kuitenkin olemassa valitettavan vähän julkista tietoa, joten tämän haastattelun yksi päätarkoituksista onkin kartoittaa mitä orkesterille ja yhdelle sen perustajajäsenistä kuuluu juuri nyt vuonna 2018.

1. Moi Rolf! Shock Tilt on niin sanottu pitkän linjan heavy metal -yhtye. Olette olleet kasassa jo reilusti yli 30 vuotta. Mikä on se voima millä jaksatte paahtaa heavya edelleen vuodesta toiseen? Kuinka luonnehtisit yhtyeenne toimintaa nykypäivänä ja vuonna 2018?

Heavy on elämäntapa ja kokemus, joka tuo voimaa. 1970-luvun alussa muodostettiin yhtye Exom (Rolf Häggblom,Rolf Kuula ja Janne Stolpe). Hard rock -uran alkuvaiheessa kiertelimme keikoilla vanhalla ruumisautolla ja soitimme Black Sabbathin, Hendrixin ,Mountainin, Deep Purplen ym. biisejä, myöhemmin myös rasvarokkia kuten Hurriganesia. Sitten vuoroon pääsivät progressiivinen ja metalli (Armageddon, Judas Priest jne.) bändin Ratz (Häggblom bros, Lahnakoski ja Heikkilä) kanssa.

1980-luvun alussa soitettiin jazz & funk rock -bändillä West Coast (Häggblom bros, Sixten Sandvik, Kari Wegelius ja Hasse Mäkinen) sekä Central Heat (Häggblom bros, Esa Höynälä, Gizmo Cosmo N.Y).

Vuoden lopussa 1984 muodostui Vaasassa heavy/street metal bändi Shock Tilt (Häggblom brothers ja Hasse Montin). Triolla mentiin ja esikoiskeikat olivat Keltsussa ja Kaupungintalossa. Muutamaa kuukautta myöhemmin Hannu Rajala ja Jari Pärenkö liittyivät tiimiin. Ruotsiin siirtymisen jälkeen vuosina 1986-2018 on ollut negatiivisia että positiivisia tapahtumia, sekä bändin laaja jäsenmuutos.

Linkki: Shock Tiltin kaikki jäsenet vuosien saatossa

Saattaa olla että vuosien tapahtumat ja kokemukset ovat keränneet tämän voiman. Jos ei osaa epäonnistua, ei voi onnistua.

Tänä päivänä Shock Tiltin miehistöllä on toimintaa ja luultavasti tulee olemaan tulevaisuudessakin, näillä mennään. Heavytila on päällä.

Rolf Häggblom/bändit

2. Muutitte 1980-luvulla Vaasasta pois Ruotsiin. Mitkä olivat tarkat syyt tälle siirrolle ja kannattiko tämä muutto-operaatio teidän mielestänne Shock Tiltin kehityksen kannalta?

Elokuussa 1986 siirryimme Ruotsiin. Syynä oli se, että 80-luvun musiikkiteollisuudessa oli enemmän toimintaa Ruotsissa. Ajatuksena oli mahdollisesti siirtyä maailmalle.

Shock Tiltin kehityksen kannalta on ollut tilaisuus musisoida eri kokoonpanoilla ja tavata alan henkilöitä, sekä laajentaa verkostoja vuosien varrella.

3. Teitte muutama vuosi sitten koulukiusaamisen vastaisen videon. Kyseisen kappaleen lauloi tuolloin nuori tuntematon teini-ikäinen poika. Haluaisitko kertoa tästä prosessista meille ja siitä kuinka päädyitte tekemään yhteistyötä juurikin teini-ikäisen laulajan kanssa? Aiotteko vastaisuudessakin tehdä yhtä rohkeita irtiottoja perinteisestä kaavastanne poiketen?

Hakalax Productionille, joka tuottaa dokumenttielokuvia, annettiin tehtäväksi vuonna 2007 seurata kolmea 12-vuotiasta poikaa Suomesta, Ruotsista ja Virosta Poika, sinä olet tähti -nimiseen dokumenttiin. Mathias laulaa Cantores Minoren poikakuorossa ja unelmoi urasta oopperatähtenä, Isak pelaa jääkiekkoa maalivahtina Djurgården IF:ssä Ruotsissa ja haluaa päästä NHL:n. Oleg tanssii balettia Virossa ja Bolshoi-teatteri siintää näköpiirissä.

Teimme musiikkia dokumentteihin ja osallistuimme yhä enemmän niiden tekoon. Dokumentin Mathias haluaa siis olla laulajatähti, ja niin Leslie Westin (Mountain) ja David Reecen (Accept) ohjaamana hän alkaa kirjoittaa tekstiä ja lyriikoita, ja matkustaa Tukholmaan laulamaan Shock Tiltin kanssa.

Olemme tehneet myös Matti Nykänen – omin sanoin  -dokumenttielokuvaan klassista musiikkia, kuten Beethovenia ja Bachia, hardcore-taustalla.

Dokumentit lueteltuna:

  • Tappra gossar (Documentary short) (music by) 2008
  • Loppu hyvin, kaikki hyvin? (Documentary short) (music by) 2009
  • Jumalan keho (Documentary) 2013
  • Poika, sinä olet tähti (Documentary short) 2014
  • Matti Nykänen – omin sanoin (Documentary) 2016

Elokuva- ja pelialalla on vielä projekteja. Why not…?

4. Shock Tilt nousi 1980-luvulla otsikoihin ruotsalaisen rikollisen Anders Carlssonin (1941/1942-2007) tekemästä mielipuolisesta paloittelusurmasta johtuen. Surman kohteeksi joutui yhtyeen kitaristi Hannu Rajala. Shock Tiltistä ja Carlssonin sekavista mielenliikkeistä oli tekeillä dokumentti 10 vuotta sitten (julkaisijana Future Film), mutta sitä ei koskaan kuitenkaan julkaistu. YouTube -palvelussa dokumentista on katsottavissa traileri. Onko hanke siis jo kokonaan haudattu?

Dokumentti on nimeltään The Real Monster of Rock – yhtye joka muutti Vaasasta Ruotsiin, mitä tapahtui ja mitä tänään?

Hanke näyttää olevan jäässä tällä hetkellä. Viimeaikaiset tallennukset tehtiin muutama vuosi sitten, ja niitä on jatkettu vuodesta 2006, joten nauhoituksia on paljon kymmenen vuoden näkökulmasta.

Jää nähtäväksi.

5. Shock Tiltin debyyttialbumi “Night Fight” (LP) on muodostunut vuosikymmenten saatossa keräilykappaleeksi alan musiikkidiggarien keskuudessa. Kovimmat hintapyynnöt ovat huidelleet lähes 200 eurossa kun levyn keskihinta tuntuu heittelevän 80-100 eurossa mikäli tilastotietoja tarkastelee Discogsin kautta. Kuinka monta kappaletta vinyyliä painettiin aikanaan ja onko sen kysyntä yllättänyt sinut yli 30 vuotta sen julkaisun jälkeen?

“Night Fight” (MLP) äänitettiin Uumajassa maaliskussa 1985. Tilt Records etiketillä sitä julkaistiin noin 250 levyä. On hyvin yllättävää että hinnat ovat tällä tasolla keräilijöiden keskuudessa. Nice!

Rolf Häggblom/bändit

6. Heaven Calls -kappaleessanne on upea kitarasoolo. Kappaleesta on katsottavissa myös livevideo mikä kuvattiin 1980-luvulla Suomessa televisiooon. Onko sinulla mitään muistikuvia tuosta päivästä ja kuinka kaikki oikein tapahtui asian tiimoilta? Itse videohan on oikein mallikkaasti onnistunut studio live -kuvaus. Rummuissa videolla soitti Hempo Hilden, joka on tunnettu monista yhteyksistään kansainvälisten rock-artistienkin keskuudessa.

Äänitimme singlen (Heaven Calls / We are crazy) 1989 Tukholmassa Nacka Recording House studiossa tuottajana Lasse Norrgård Top Music Productionista.

1990 alussa tiimiin liittyivät Hempo Hilden ja Jonny Mellis Reinholm

Hempo oli juuri palannut LA: sta, missä hän oli ollut studiohommissa Don Dokkenin ja John Norumin kanssa.

Helsingin vanhalla rautatieasemalla teimme A- ja B-puolelle videon Finlands TV2 ohjelmalle nimeltä Stationen. Heaven Calls kuvattiin aseman ulkotasanteella -15˚C pakkasessa. Näpit olivat jäässä. We are Crazy kuvattiin aseman sisällä. Seuraavana päivänä olimme Yle Tampereella ja Heaven Calls kuvattiin Rockstop-ohjelmalle juontajanaan Heli Nevakare. Tämän jälkeen seurasi muutaman viikon kiertue ympäri Suomea.

7. Lämmittelitte myös 80-luvulla Motörheadia. Pääsitkö tapaamaan Lemmyä koskaan kasvotusten?

21. heinäkuuta 1985 Seaside Rock Närpiössä olimme lämppärinä Moottoripäille. Ennen kuin astuin lavalle, astuessani backstage-portaikkoon ja odotellessani teknisiä ongelmia, stressaantunut roudari hyppää eteen Duran Duran t-paita päällään. Lemmy nojaa olkapäälleni ja sanoo:

”Hey look what fuckin’ Duran Duran fans over there”.

Marraskuussa 1987 esiintyi Motörhead Tukholmassa (Fryshuset). Järjestäjänä EMA Telstar (EMA myytiin Live Nationille 1999). Otimme yhteyttä EMA Telstarin Thomas Johanssoniin, että jos Shock Tilt olisi lämppärinä Motörheadille. Thomas mainitsi että pari sataa bändiä on kiinnostunut samasta asiasta, mutta voi faksata pyynnön. Lemmy vastasi suoraan faksiin: ”Shock Tilt is ok!”

Muutama vuosi myöhemmin huhut Hannu Rajalasta olivat levinneet maailmalle.

Lemmy lähetti sanallisen viestin Hempon ja yhtyeen Europen kautta. ”Sorry guys I heard about the accident, greet the Finnish metal pioneers”.

Lemmy oli todella The Best. Fuck the rest!

8. Millainen on Ruotsin rock-scene juuri tällä hetkellä? Seuraatko itse rockin ja heavyn nykykenttää ollenkaan?

Ruotsin rock-scenessä on paljon ulkomaisia ​​ja kotimaisia ​​yhtyeitä sekä monia hyviä bändejä, joita ei ole kuultu aiemmin. Nykyään on enemmän taiteilijoita kuin koskaan ennen maailmassa. Seuraan bändejä silloin tällöin, viimeisimmät merkittävät konsertit olivat AC/DC, Judas Priest, Black Sabbath, Robert Plant and The Sensational Space Shifters ja Rolling Stones.

9. Mitkä ovat edustamasi yhtyeen tulevaisuuden vaiheet? Nähdäänkö teitä esimerkiksi keikoilla ollenkaan täällä kotopuolessa Suomessa? Onko uutta musiikkia tulossa pihalle lähiaikoina?

On spekuloitu jonkin aikaa yhdistää Shock Tilt mahdollisimman alkuperäiseen tilaansa. Aikomus on yhdistyä ensi vuonna ja jos kaikki tuntuu toimivan niin Suomessakin on keikkoja sekä uutta musiikkia liikkeellä.

10. Vapaa sana

Muista – koskaan ei kannata uskoa, jos rock’n’ roll -henkilö sanoo jäävänsä eläkkeelle tai tekevänsä “lopullisen keikkansa”. Se on aina valhe.

Musiikki ei ole pelkästään musiikkiteollisuutta ja huippuluetteloja, se on paljon suurempaa.

// Rock ’n’ Rolf

 

Shocktilt Youtube
Shocktilt FB
http://www.shocktilt.eu/

Kiitos haastattelusta!

Haastattelu: Pekka Montin
Editointi: Aili Viitanen