
Kuka: Rolf Pilve, rumpali
Bändit: Stratovarius, Wintersun
Rolf Pilve on rumpali, joka tunnetaan nykyisin parhaiten kotimaisen Stratovarius-yhtyeen riveistä. Pilve on esiintynyt vuosien saatosssa myös lukuisissa muissa kotimaisissa yhtyeissä. Yhtenä näistä yhtyeistä mainittakoon teknistä metallia suorittava, Wintersun.
Rolfin soittotyyliä voisi luonnehtia helpolla raskaaksi ja tekniseksi. Tästä huolimatta mies pystyy taipumaan soitossaan tarvittaessa myös metallin ulkopuolisiin genreihin. Meriittejä ja iskukykyä miekkosella siis ilmiselvästi riittää ja kuten monelle alan diggarille tämä on jo varmasti käynyt ilmi.
Heavy Profile jututti Rolfia musiikin tiimoilta ja saimme tällä kertaa myös haastattelijaksi mukaan vaasalaisen rumpalin, Jere Lahden, joka kiertää juuri nyt Sonata Arctican mukana keikoilla rumputeknikon roolissa.
1. Pekka Montin: Moikka Rolf! Ennen Stratovariusta soitit monissa huomattavasti pienemmissä, kotimaisissa metalliyhtyeissä. Miltä lopulta tuntui päästä soittamaan isoille lavoille kaiken sen tekemäsi ojankaivuutyön jälkeen? Maksoiko raskas työ lopulta itsensä takaisin?
Moro! Fiilis oli huikea, kun Stratovarius-pesti varmistui. Vuosikausien systemaattinen työ tuotti tulosta, ja omalla tavallaan erilaiset bändit ja sadat keikat freelancerina myös antoivat vankan kokemuspohjan, joka varmasti oli eduksi Stratovarius-pestin saamisessa.
Parasta Stratovarius-kiinnityksessä on ollut, että olen saanut keskittyä soittamaan vain Stratovariuksen musiikkia. Teen toki edelleen jonkin verran erilaisia proggiksia ja freelancer-keikkaa, mutta puhtaasti soittamisen ilosta.

2. Jere Lahti: Mitä tekisit elämässäsi juuri nyt jos et olisi päätynyt muusikoksi ja rumpaliksi?
Veikkaan, että työskentelisin jollain tavalla ihmisen fysiikan parissa, joko fysioterapeuttina tai personal trainerina.
3. Pekka Montin: Olet viime vuosina esiintynyt Stratovariuksen lisäksi myös kotimaisen Wintersunin riveissä. Kuinka rumpujensoitto eroaa mielestäsi näiden kahden sangen erityylisen yhtyeen välillä?
Teknisesti keikat eroavat toisistaan paljon. Stratovariuksen musiikki vaatii rumpalilta fyysisesti enemmän, sillä oikean soundin aikaansaamiseksi lyöntivoimakkuudet ovat todella kovia koko ajan.
Wintersunin musiikki taasen mahdollistaa dynaamisemman soittotyylin ja biiseissä on paljon tilaa improvisaatiolle, mistä todella nautin. Molemmat bändit poikkeavat toisistaan myös esteettisesti, ja erilaisen tekniikan lisäksi myös musiikille tyypillinen sanavarasto pitää olla hallussa.
4. Jere Lahti: Millaisia harjoitusmetodisi ovat nykypäivänä?
Vietän paljon aikaa perusasioiden äärellä. Oikea kapula- ja lyöntitekniikka, jalkatekniikka ja soittoasento ovat keskiössä, sillä soitto sujuu paremmin, kun kaikki nämä asiat ovat kunnossa.
Tämän lisäksi harjoittelen paljon peruskomppausta, ohjelmistoa sekä erilaisia improvisaatio-harjoituksia. Pyrin asettamaan jokaiselle harjoitussessiolle selkeän tavoitteen, joka pitää motivaatiota yllä. Tyypillinen harjoituspäivä saattaa näyttää vaikka seuraavalta:
Biisi: läpisoitto 10-20x, ongelmakohtien treenailua 1,5h
Tuplabasari/kädet: 16-osia unisono 80-180, 2bpm lisäyksillä 1-2 minuutin välein 1,5h. 80-140 flat foot, 140-180 nilkka
Biisissä oleva komppi: 40-130bpm. 2bpm lisäyksillä, kun komppi alkaa groovata. 1-1,5h
5. Pekka Montin: Opetatko musiikkia vielä nykyisin soittohommiesi lisäksi?
Opetan yksityisesti joka viikko ja tämän lisäksi olen mukana Drum Technique Academy -nimisessä nettiopetusportaalissa, joka keskittyy syväluotaavasti soittotekniikkaan. Oman opetuksen suhteen tunneillani käy soittajia laidasta laitaan, mutta olen erikoistunut jalkatekniikkaan.

6. Jere Lahti: Jos saisit valita maailmasta kenet tahansa soittamaan bändiisi, kuka/ketkä he olisivat ja miksi?
Kokoan tällaisen lapsuuden sankareista koostuvan tyylilajeja sotkevan kokoonpanon. Kaikki näistä soittajista on omalla tavallaan vaikuttaneet omaan soittoon tai olen muuten vaan fanittanut 🙂
Laulu/liideri/kitara: Frank Zappa
Kitara: Bumblefoot
Kitara: Allan Holdsworth
Basso: Tim Lefebvre
MC: J Dilla
Koskettimet: Jens Johansson
Rummut: Vinnie Colaiuta
Rummut: Dave Elitch
7. Pekka Montin: Suurimmat vaikuttajasi rumpalina? Ovatko lapsuuden esikuvat pysyneet samoina nyt kuin aikuisiässäkin?
Nicko McBrain on varmasti se merkittävin vaikuttaja, koska Iron Maiden on syy sille, että innostuin musiikista.
Muuten vaikutteita löytyy hurjasti ja ne ovat vuosien aikana muuttuneet, mutta tässä muutama:
Tony Williams – Itsevarmuus
Frost – Asenne
John Bonham – Groove
Elvin Jones – Orgaanisuus
Dave Elitch – Tekniikka
Terry Bozzio – Persoonallisuus
8. Jere Lahti: Epäonnisin keikkakokemuksesi?
Keikat ovat menneet liian hyvin ja ilman hämminkiä, mutta varmaan jotkut kesken biisin tapahtuneet välinerikot ovat niitä epäonnisia keikkoja. Niistäkin saa hyvää huumoria jälkikäteen 🙂

9. Pekka Montin: Top 5 maailman parasta metallialbumia?
Iron Maiden – Seventh Son of a Seventh Son
Dio – Holy Diver
Emperor – Anthems to the Welkin at Dusk
Pantera – Great Southern Trendkill
Type O Negative – October Rust
10. Vapaa sana
Kiitokset haastattelusta!
Haastattelu: Pekka Montin ja Jere Lahti
Editointi: Aili Viitanen