Sami ja Kaisa Sundqvist/musiikkiyhdistykset

Kaisa ja Sami Sundqvist.
Kaisa ja Sami Sundqvist.

Kuka: Sami ja Kaisa Sundqvist – Finnish Heavy Metal Fans -yhdistyksen ja FB-ryhmän perustaja ja ylläpitäjät

Sami Sundqvist on suositun Facebookissa toimivan Finnish Heavy Metal Fans -ryhmän perustaja, moderaattori sekä johtohahmo. Ryhmää ja sen rinnalle hiljattain syntynyttä yhdistystä ylläpitää myös hänen parempi puoliskonsa Kaisa.

FHMF-ryhmä on Facebookin suosituimpia kotimaisia musiikkisivustoja. Sivusto tunnetaan ja tiedetään värikkäistä persoonistaan, sekä heidän yhtenäisestä mielenkiinnostaan metallimusiikkia kohtaan. Heavy Profile päätti jututtaa Samia ja Kaisaa aiheen tiimoilta.

1. Miten Finnish Heavy Metal Fans -ryhmä sai alkunsa ja millainen alkutaival oli? Kuinka nopeasti ryhmä alkoi saavuttaa suurempaa suosiota?

Minkälainen on tyypillinen FHMF-ryhmän jäsen jos tällaista yleistystä voi tehdä?

Heinäkuussa 2011 Sami sai päähänsä tekaista Facebookkiin kokeilumielessä metallimusiikkiin painottuvan ryhmän, jossa genreistä välittämättä hevi, metalli ja rock olisi sallittua, toki tietyin rajoituksin. Hän halusi nähdä olisiko mahdollista yhdistää metallimaailman ihmiset sulassa sovussa samaan paikkaan. Kaisa tuli kuvioihin mukaan syksyllä 2013. Tuolloin jäseniä oli noin 3000. Sen jälkeen nousu on ollut huimaa.

Tyypillistä jäsentä ei oikeastaan ole muutoin kuin että ihmisiä yhdistää musiikki.

Sami ja Kaisa Sundqvist/musiikkiyhdistykset

2. Olette perustaneet nyt myös yhdistyksen toimintanne tueksi. Mitä kaikkea yhdistyksenne toimintaan kuuluu? Ovatko ryhmäläiset lähteneet innolla yhdistystoimintaan mukaan?

Yhdistyksen tarkoituksena on pitää erilaisia kilpailuja jäsenille ja hoitaa niihin palkinnot. Tulevaisuudessa tarkoitus olisi myös järjestää jonkinasteisia musiikkitapahtumia ja muita tapahtumia. Nämä ideat ovat vielä kehittelyasteella ja niistä ei näin ollen enempää voi mainita.

Yllättävän hyvin jäseniä on tullut mukaan yhdistykseen lyhyellä aikavälillä.

3. Minne paikkakunnalle järjestämänne tapahtumat sijoittuvat vai onko tarkoitus järjestää niitä ympäri Suomen?

Millaista toimintaa ryhmässänne on somessa ja sen ulkopuolella?

Paikkakunnat ovat vielä mietinnässä. Aiemmin järjestettiin kiertävää tapahtumaa eri paikkakunnilla. Nyt tämän vuoden on ollut klubitapahtuma kerran kuussa Turussa.

Miittejä eri festareilla ja keikoilla järjestetään tilanteen niin salliessa. Joskus miittejä jäsenten kesken järjestetään toki ihan muuten vaan milloin missäkin. Tämä mahdollistaa ihmisten toisiinsa tutustumisen paremmin ja lujittaa keskinäisiä siteitä.

Facebookissa on FHMF-ryhmä mikä on äärimmäisen aktiivinen. Rinnalla on myös muutama sisar-ryhmä, eri tarpeita varten jäsenten pyynnöistä luotu, mutta ne ovat vähän hiljaisempia.

4. Aiotteko entisestään laajentaa FHMF:n toimintaa tulevaisuudessa? Millaisia suunnitelmia teillä on?

Kaikkeahan sitä jatkuvasti mietitään, mutta keskeneräisistä asioista ei voi puhua enempää.

5. Onko suositun some-ryhmän ylläpito täysipäiväistä työtä? Yllättääkö some-ähky koskaan? Onko vastaavasti yhdityksen perustaminen vienyt toiminnan fokusta enemmän pois somemaailmasta?

Kyllä tämä aikalailla 24/7 hommaa on, onneksi on äärettömän hyviä modeja muutama apunamme.
Someähky iskee välillä huolella, mutta Sami ei oikeastaan voi hommasta irroittautua koskaan täysin koska on ryhmän luonut. Kaisa pitää välillä itsekkäästi breikkejä, joskus viikkojakin.

Yhdistys ei ole vaikuttanut millään muotoa mihinkään, kävelevät käsi kädessä faceryhmän kanssa.

Sami ja Kaisa Sundqvist.
Sami ja Kaisa Sundqvist.

6. Mitä povaatte sosiaalisen median tulevaisuudeksi noin muutoin oman kokemuksenne perusteella? Nykyään puhutaan ainakin facebookin kokemasta joukkopaosta.

Onko ryhmänne toiminta hiljentynyt mielestänne viime vuosina, vai onko toiminta ja ihmisten osallistuminen edelleen aktiivista?

Kaisa: Aika moni taho on tänäpäivänä jollain tapaa riippuvainen somesta (mainostus yms.), ja vaikka väki on myös siihen väsynyt, en usko sen ikinä enää täysin häviävän.  Muotoa se saattaa muuttaa, mutta mihin, se jää nähtäväksi. Ennemminkin uskon, että ihmiset haluaisivat somen olevan siistimpi ja käytöstapojen puitteissa parempi.

Hiljentynyt toiminta ei todellakaan ole, jäsenmäärä kasvaa ja kasvaa tiukista säännöistämme huolimatta, mikä on yllättänyt itsemmekin. Toiminta on aktiivista ryhmän seinällä ja muutenkin, vaikka prosentuaalisesti jos miettii, voisi se olla vielä aktiivisempaa. Silti olemme tyytyväisiä ihmisten eloisuuteen ryhmässä.

7. Mitä sanoisitte sosiaalisen median hyviksi ja huonoiksi puoliksi? Onko moderointi raskasta ja jäävätkö somessa sattuvat asiat vaivaamaan kun älylaitteen laittaa kiinni?

Some on hyvä tapa pitää ihmisiin yhteyttä, mutta vaarana on että live-elämä jää syrjään sen vuoksi.
Ihmiset passivoituvat, ja normielämän perustaidot häviävät.

Mainostus on tietyllä tapaa helppoa siellä, mutta se ei kuitenkaan tavoita välttämättä tarpeeksi väkeä, ellet lyö rahaa pöytään reilusti.

“Kuplautuminen” on myös yksi somen vaaroista, ihmiset pysyvät ainoastaan omalla mukavuusalueellaan sen helppouden takia. Tuo vaiva kyllä on nykyään ongelma muuallakin, ei ainoastaan somessa.

Alkuaikoina asiat pääsi pään sisään liikaakin, nykyisin molemmat ovat oppineet suhtautumaan “ulkopuolisena” siihen mitä ryhmässä tapahtuu, eikä niitä mietitä sen jälkeen kun asia on mennyt.

Nykyään tähän suhtaudutaan kuin työhön, vaikka harrastus onkin. On opittu ettei kaikkia voi miellyttää, ja se on ollut vapauttavaa.

8. Minkälainen toiminta on osottautunut suosituimmaksi somessa ja sen ulkopuolella?

Erilaiset off-topic kyselyt kiinnostavat ryhmässä, samoin kisat, aiheesta riippuen. Miitit ovat suosituimpia taas live-elämässä.

9. Mitkä ovat teille ne merkittävimmät artistit raskaan musiikin kentältä?

Vaikea kysymys, koska molemmat kuuntelemme laidasta laitaan raskasta musiikkia.
Mutta jos jotain tarvitsee mainita, heitetään nyt pari esimerkkiä: Samilla ykkönen on Annihilator sekä Led Zeppelin. Kaisalla taas Swallow the Sun aikuisiältä ja AC/DC lapsuudesta.

10. Vapaa sana

Toivotamme kaikille hyvää tulevaa vuotta, kuunnelkaa musiikkia, ostakaa levyjä, käykää keikoilla, jopa marginaalisilla, pitäkää toisistanne huolta ja ennenkaikkea eläkää.

Kiitokset myös kaikille jäsenillemme, te olette tehneet ryhmästä sen mitä se on, ja osoittaneet että fiksuja ihmisiä on, eikä käytöstavat ole täysin kuolleet.

www.fhmf.fi
FHMF FB
FHMF Instagram
FHMF Radio

Kiitos Kaisalle ja Samille haastattelusta!

Haastattelu ja editointi: Aili Viitanen