Taage Laiho / laulajat

Taage Laiho on suomalainen rocklaulaja, joka tunnistetaan parhaiten Kilpi-yhtyeen nokkamiehenä. Taage on viime vuosina säveltänyt ja julkaissut myös paljon omaa soolomateriaalia sekä tietenkin laulanut paljon erinäisissä produktioissa kuten tekijämieheltä voi odottaakin.

Taage muistetaan myös 2000-luvulla kovaa nostetta tehneestä Altaria yhtyeestä, joka rokkareiden ja metallistien iloksi on tekemässä nyt uutta paluuta estradeille.

Otimme Taagen yhteyttä valikoitujen kysymysten tiimoilta ja tiedustelimme samalla miehen tulevista kuvioista.

1. Hyvää päivää Taage!

Altarian patteristo on laitettu uudestaan kasaan. Mitkä olivat ne päätökset joiden tiimoilta päätitte nostaa jo kertaalleen haudatun yhtyeen uudelleen elävien kirjoihin?

Tervehdys koronakaranteenista. Tässähän kävi niin, että Reaper Entertainmentilta tupsahti yhtäkkiä yllättäen, täysin puskista levydiili. Tilanne oli täysin odottamaton, joten asiasta käytiin bändin sisällä keskustelua ja päätettiin tarttua siihen. Kyseessä on siis Divinity-albumin uudelleenjulkaisu ja uusi Altaria-studiolevy.

2. Olet laulanut melodista rockmusiikkia pitkään, eli siis jo useamman vuosikymmenen. Mikä päätös sai sinut aikanaan aloittamaan laulamisen?

Kyllä se oli David Lee Roth ja se lavapreesens. Eihän Diamond Dave mikään kummoinen laulaja ole oikeastaan koskaan ollut, mutta se nyt voi lukea vaikka puhelinluetteloa tai kauppalistaa ja se on Rock.

Taage Laiho / laulajat

3. Sinut tunnistetaan monesta eri yhteydestä, mutta Kilpi-yhtyeen laulajana sinut muistetaan kenties parhaiten. Kilpi oli kotimaamme suosituimpia rockyhtyeitä 2000-luvun alussa ja sen puolivälissä.

Millaisia muistikuvia sinulla on yhtyeen kultavuosista ja mitä yhtyeelle kuuluu juuri nyt?

Onhan niitä nyt toki, kun siinä yhteydessä me kaikki on päästy tekemään oikeita ja asiaankuuluvia rokkijuttuja oikeastaan ensimmäistä kertaa levybändinä. Yksi erikoisimmista oli varmaan se päivä, kun Lordin Euroviisuvoittoa juhlittiin Helsingissä kauppatorilla. Siellä oli päivällä se 100 000 ihmistä lavan edessä Espalla. Illalla meillä oli oma keikka Hämeenlinnassa, jossa oli jotain 30 ihmistä paikalla. Siinä sai yhdessä päivässä molemmat ääripäät ja näkemystä/kokemusta alalta laajemmalti. Kilvellä on ollut viimeaikoina hiljaisempaa, mutta kyllä uusista biiseistä ja tekemisestä on ollut puhetta, että eiköhän sieltäkin suunalta jossain vaiheessa jotain kuulu.

4. Kirjoitat myös paljon lyriikoita. Mitä teemoja tykkäät käsitellä sanoituksissasi eniten ja miksi?

Aiheet ovat vuosien varrella vaihdelleet aika paljonkin. Ensimmäiseen Kilpi-levyyn tuli paljon kantaaottavuutta, kiukkua ja vihaa, vittuilunhaluakin osittain…siinä ikäänkuin purkautui joku vuosien paine tms. Sellaista epäkohtiin puuttumista, sodanvastaisuutta jne.. Sitten tuli melko nopeaan tahtiin pari muksua ja tekstimaailmaan tuli elämää, rakkautta jne..

Tekstinkirjoittaminen on kuitenkin aina ollut mulle osittain pakko. Koska en ole runoilijapoika (haluaisin kyllä kovasti olla) niin mulla ei ole valmiina tekstejä pöytälaatikossa odottamassa, vaan tekstit tulee ikäänkuin “tarpeeseen”.

5. Onko sinulla musiikillista koulutustaustaa vai oletko täysin itseoppinut kadun kasvatti?

Olen käynyt aikanaan tunneilla Varsinais-Suomen Musiikkioppilaitoksella 4 vuotta. Sitä ennen niin sanottuna “kadun kasvattina” lähti aina ääni 3-4 biisin jälkeen, niin oli mentävä tunneille ottamaan tekniikka haltuun.

6. Kuinka avaat ääntäsi? Entä kuinka koet iän ja kokemuksen vaikuttaneen äänesi kehityskaareen?

Normikunnossa lähinnä vaan testaan ääntä, että miten ylä-äänet lähtee ja miten ääni kestää täyttä painetta. Flunssaisena tai alikuntoisena pitää avata kunnolla. Se tarkoittaa skaaloja alhaalta ylös, alkuun varovasti ja  loppua kohden lisäten painetta. Avaan ääntä ainakin puoli tuntia. Siinä jo huomaa mitä saa aikaa ja mitä ei.

Kyllä iän myötä alkaa korkeimmat ja terävimmät  äänet pikkuhiljaa hävitä, mutta toisaalta keskiäänet saa lisää syvyyttä ja väriä.

Taage Laiho / laulajat

7. Suurimmat vaikuttajasi?

Ihan ensimmäisenä jo mainittu David Lee Roth ja pitää mainita myös David Coverdale. Whitesnake esiintyi Ruisrockissa -83. Se oli ensimmäinen festari ja keikka ylipäätään mulle ja sitä odotettiin koko kevät ja olihan se ihan huikea keikka. Muita esikuvia on herrat Dickinson, Halford, Dio ja Tate.

8. TOP 5 sinulle tärkeintä rock/heavy -albumia?

1. ACDC – Back in Black ja Van Halen II. Nämä oli ensimmäisellä C-kasetilla, josta koko heavyn diggailu mulla alkoi.
2. Accept -Breaker kuin myös Balls to the Wall
3. Iron Maiden – Piece of Mind
4. Judas Priest – Screaming the Vengeance kuin myös Defenders of the faith
5. Queensrÿche – The Warning

9. Millaisia produktioita sinua on vielä odottamassa tulevaisuutta varten? Onko jotain jo kehitteillä vai vasta ideatasolla?

Lähinnä ovat oman soolon julkaisu ja Altarian uusi levy. Kilpi-materiaalin tekemisestä on ollut puhetta ja on ollut juttua myös uuden Ghost Machinery -levyn teosta, että kyllä tässä kaikenlaista ilmassa pyörii.

10. Vapaa sana

Tätä näin koronaolosuhteissa kirjoittaessa tuntuu siltä, että vapaus on lähinnä viety. Henkilökohtaisesti pidän vapautta päättää, sanoa, olla ja elää todella tärkeänä asiana sen ollessa myös osatekijänä sille, että on tälle alalle päätynyt.

Toivottavasti tämä aika tulisi muuttamaan maailmaa parempaan suuntaan, jossa ihmisellä olisi suurempi arvo eikä asioita mitattaisi pelkästään taloudellisella tuloksella.

Vaikka Rokit on kesän osalta viety niin ei pidä vaipua murheen alhoon. Nyt on loistava hetki hommata ne Live -BluRayt ja DVD -levyt, jotka hyllystä puuttuu ja jos rahat on tiukalla niin netistäkin löytää loistavia keikkataltiointeja katsottavaksi.

Tää ottaa nyt aikansa, mutta menee ohi! Loistavaa kevättä ja kesää kaikille ja ollaan ihmisiksi.

Taagen kotisivut
Taage FB

Haastattelu: Pekka Montin
Editointi: Aili Viitanen